Wij werken enkel op afspraak
Overgewicht bij je hond

Steeds meer honden in België hebben last van overgewicht. Dit is opgelopen tot 40% van de hondenpopulatie. Bij toename van de leeftijd neemt het energieverbruik af. Een senior gebruikt minder energie dan een jonge pup in de groei. Ook door castratie en sterilisatie verhoogt het risico op overgewicht omdat het lichaam dan minder energie verbruikt. Daarom wordt er aangeraden na castratie of sterilisatie van de hond 20-25% minder eten te geven. Is de hond nog geen jaar oud, wacht dan met het verminderen van de voedergift tot de hond 1 jaar oud is, omdat een hond jonger dan 1 jaar nog goed moet kunnen groeien.
De lichaamsconditie van de hond bepaalt grotendeels de kwaliteit van het leven.  De lichaamsconditie hangt af van de hoeveelheid voeding in combinatie met beweging. Daarnaast hangt de lichaamsconditie af van de verhouding tussen vet en spieren. Spieren wegen namelijk meer dan vet. De lichaamsconditie kunt u gerust laten controleren bij uw dierenarts.
Overgewicht is niet ongevaarlijk, het brengt namelijk veel risico’s met zich mee. Zo is er een verhoogd risico op volgende aandoeningen: suikerziekte, overbelasting van gewrichten, nier- en leverfalen, pancreasontstekingen, hartfunctiestoornissen, voorkomen van vetgezwellen, voorkomen van cholesterolkristallen op het hoornvlies en kanker.  Ook vormt overgewicht een groter verdovingsrisico.

Symptomen van overgewicht

Om zelf eens te kunnen controleren of uw hond misschien aan overgewicht lijdt, zijn de symptomen even op een rijtje gezet. De symptomen van overgewicht kunnen ook voorkomen bij andere ziektebeelden. Neem daarom contact op met uw dierenarts om een juiste diagnose te stellen. Naar aanleiding van de diagnose kan een passend dieet programma worden opgestart. Bekijk ook eens het schema dat bij deze tekst zit en plaats u hond zo in een gewichtscategorie.

  • Niet meer kunnen voelen van de ribben
  • Verlies van taille
  • Ophoping van buik- en rugvet
  • Meer moeite met beweging en/of opstaan
  • Verminderd uithoudingsvermogen
  • Versnelde ademhaling en/of moeite met warmte regulatie
  • Slechte huid en vachtconditie

Indien uw hond op leeftijd zwaarlijvig is, moeten ook andere ziekten worden nagekeken zoals o.a. cushing en hypothyroïdie.

Behandeling

Wanneer er gediagnosticeerd is dat uw hond aan overgewicht lijdt, kan een geschikt dieet ervoor zorgen dat de hond afvalt tot zijn streefgewicht. Dit kan bereikt worden door een lagere (juiste) hoeveelheid voeding te geven in combinatie met beweging. Bespreek met uw dierenarts de hoeveelheid voeding die de hond per dag mag hebben. Geef daarbij ook niets anders te eten om het dieet niet te verstoren. Wilt u uw hond toch graag belonen, weeg dan de hoeveelheid voer af dat de hond mag hebben per dag en beloon de hond met zijn eigen brokjes. Hiervoor kan u ook een maatbeker gebruiken
Een te snelle gewichtsafname door te sterk verminderde voedergift kan nadelige gevolgen hebben. Te langzaam gewichtsverlies geeft geen resultaat en werkt vaak demotiverend. Overleg daarom uitvoerig met uw dierenarts over het gewichtsafname programma en kom regelmatig op controle om de vorderingen te meten. De hoeveelheid voeding die gegeven moet worden, dient soms ook regelmatig te worden aangepast naargelang deze vorderingen. Vandaar het belang van deze controles alsook de blijvende noodzaak tot stimulatie en motivatie.
Er bestaan van verschillende merken dieetvoedingen om eigenaars en de honden te helpen op een juiste en efficiënte manier te vermageren.

Tips voor extra beweging

  • Loop geregeld met de hond en niet alleen om zijn behoefte te doen
  • Geef indien mogelijk uw hond de gelegenheid om naar buiten te gaan
  • Gebruik speeltjes om de hond te laten bewegen
  • Verstop het voer bv in een speeltje zodat de hond er wat voor moet doen

Gewicht onder controle houden

Wanneer het streefgewicht bereikt is, is het belangrijk deze onder controle te houden. Geef de hond afgemeten hoeveelheid voeding en wanneer deze gesteriliseerd of gecastreerd is zelfs 20-25% minder voeding. Blijf met de hond in beweging en loop even bij de dierenartspraktijk binnen om de hond te laten wegen. Hierdoor blijft u op de hoogte van het gewicht van de hond.
Er bestaan ook preventieve voedingen die zorgen dat er na een castratie of sterilisatie geen plotse gewichtstoename volgt, omdat deze voedingen een groter verzadigingsgevoel geven.  Informeer naar deze preventieve voedingen bij uw dierenarts. 

Meer
dierenweetjes