Wij werken enkel op afspraak
Huisdier op vakantie
vakantie

Wanneer er verlof in aantocht is, worden er vakantieplannen gemaakt.  Dieren reizen soms mee, in Vlaanderen zelf of soms erbuiten. Het huisdier gaat natuurlijk mee of gaat op pension.  Er worden echter eisen gesteld aan het onderbrengen van je huisdieren in een pension alsook voor het reizen buiten Vlaanderen.  Deze eisen zijn er voornamelijk om de gezondheid van uw eigen huisdier maar ook van de mens (!) te garanderen.


Gaat u op reis met hond, kat of fret naar de Ardennen of andere E.U. landen op het vasteland?

Zorg voor:

  • Voor honden, katten en fretten geldt een verplichte inenting van het Rabiës (hondsdolheid) vaccin, gegeven 21 dagen voor vertrek.  Het dier moet minstens 3 maanden oud zijn voor het vaccin toegediend mag worden. Wanneer het vaccin gegeven wordt is dit 3 jaar geldig.
  • Voor honden , katten en fretten geldt een leesbare indentificatie (Chip) in de linker hals. Deze chip is sowieso verplicht voor honden in België.  Tatouages worden sinds 2011 niet meer aanvaard!!
  • Bovenstaande punten moeten genoteerd staan in een geldig Blauw Europees paspoort

Naast deze punten zijn er ook nog andere gezondheidsaspecten waaraan gedacht moet worden.   De jaarlijkse vaccinatie dient ook in orde te worden gebracht, alsook een degelijke preventie tegen vlooien, wormen en teken.  Afhankelijk van het land waar u naar toe reist, kan een bijkomende preventie tegen hartwormen of zandvliegjes nodig zijn. Deze worden vooral in het zuiden van Europa aangetroffen in de landen zoals o.a. Spanje, Frankrijk en Italië. Overleg daarom altijd met uw dierenarts in welk land of welke regio preventie noodzakelijk is.  
Indien uw hond in Vlaanderen woont, en enkel in Vlaanderen blijft, is dit vaccin niet verplicht.


Gaat uw hond op pension?

Wanneer u besloten heeft om uw hond niet mee te nemen op vakantie kan de hond in een dierenpension logeren. Wees tijdig met de reservatie. In de zomermaanden zitten de pensions vaak vol. Eisen die een pension vaak stelt is dat de jaarlijkse vaccinatie in orde is, de hond gevaccineerd is tegen kennelhoest, een correcte ontworming en ontvlooiing heeft gekregen en geïdentificeerd d.m.v. een chip. Daarnaast stellen pensions soms nog verschillende eisen omtrent castratie of sterilisatie. De eisen zullen altijd even ter controle moeten worden geïnformeerd bij het desbetreffende dierenpension.

Gaat uw kat op pension?

Wanneer er besloten wordt om de kat niet mee te nemen op vakantie heeft u de mogelijkheid om de kat te laten logeren in een pension. Eisen die het pension over het algemeen stelt zijn dat de jaarlijkse vaccinatie in orde is, alsook de preventieve ontworming en ontvlooiing .  Vraag vooral na of het kattenpension ook eisen stelt in verband met de vaccinatie tegen leucose, naast de basisvaccinatie (katten- en niesziekte). Sommige pensions stellen ook nog de eis dat de kat gesteriliseerd of gecastreerd moet zijn of gechipt. Informeer hiervoor altijd bij het pension dat u uitgekozen heeft om misverstanden te voorkomen.

Reist uw hond of kat mee naar Engeland, Ierland, Scandinavië of landen buiten Europa?

Wanneer het huisdier mee gaat naar landen buiten Europa of Engeland, Ierland, Noorwegen, Malta, Zweden en Zwitserland zullen er extra eisen gesteld worden. Informeer daarom tijdig bij uw dierenarts, liefst een jaar op voorhand.  Sommige landen eisen immers dat er al enkele maanden voordien bloedtiters voor antistoffen tegen rabiës worden bepaald in een bloedstaal.  Andere landen eisen voor vertrek de toediening van producten tegen vlooien en wormen door de dierenarts zelf, bevestigd  op een certificaat of in het blauw E.U. paspoort.  Meestal moet er ook een gezondheidsverklaring door de dierenarts worden ingevuld.  De dieren moeten zowieso worden gechipt en een blauw E.U. paspoort hebben.  De wetgeving voor zulke landen verschilt van land tot land.  U kan ook steeds informeren via uw vliegtuigmaatschappij of via de ambassade van het desbetreffende land wat de eisen zijn.   Uw dierenarts kan dit ook steeds voor u nakijken.
In landen buiten Europa zijn andere parasieten aanwezig dan degene die wij hier kennen in Europa. Daarom moet het huisdier tegen deze parasieten extra worden beschermd. Voor verdere informatie kunt u terecht bij uw dierenarts.  Voor verre reizen kan u desgewenst ook zelf contact opnemen via het tropisch instituut.  
Als u terug reist met een huisdier vanuit het buitenland naar Vlaanderen, zullen er ook, conform de Belgische wetgeving, specifieke eisen worden gesteld in verband met het toedienen van het rabiësvaccin (indien het huisdier reist binnen de E.U.) tot zelfs het nemen van een verplicht bloedstaal (indien u reist van buiten de E.U. naar België) voor titer bepalingen.  Indien u heen en weer reist (ook al is dat met een geruime tijd tussen), is het nuttig deze titer bepalingen vooraf in België te laten uitvoeren.  Niet alle landen hebben immers een laboratorium waar Rabiës kan worden onderzocht.  De stalen in België worden verzonden naar het Pasteur instituut te Brussel.  Dit laboratorium verwerkt ook stalen voor andere landen waar onderzoek niet mogelijk is.  Voor vragen in verband met rabiës kan u ook steeds extra contact opnemen met het Pasteur instituut.
Rabiës is een besmettelijke ziekte voor mens en dier.  Het is dus af te raden om dieren zonder controle te importeren.  U kan u zelf ermee in gevaar brengen. De recentste rabiës gevallen in België werden beschreven door import van honden uit Marokko.  

Onderweg met auto of vliegtuig….

Reizen is mogelijks ook stresserend voor uw dier. Zijn vertrouwde omgeving wordt immers op korte tijd ingeruild in een plek die hij waarschijnlijk niet kent. Ook een lange rit in de auto is geen pretje, zorg daarom dat u regelmatig een pauze neemt zodat uw huisdier even eruit kan en eventueel wat kan eten of drinken. Sommige dieren braken tijdens een autorit of zijn heel nerveus.  Er bestaan hiervoor specifieke medicaties en zelfs sprays om het zo aangenaam mogelijk te maken voor uw dier.  Neem voor de hond of kat ook iets mee dat vertrouwd is voor het dier: zijn mand, dekentje of favoriete speeltje. Daarnaast is het ook verstandig om een reisapotheek samen te stellen met daarin producten zoals een tekentang, verband en steriel gaas, ontsmettingsmiddel, thermometer en indien nodig voorgeschreven medicijnen door uw dierenarts.  Alsook het visite kaartje van uw dierenarts in geval van nood.  Dit laatste kan u ook afgeven aan het pension.
Indien het dier mee vliegt, dient u steeds contact op te nemen met de vliegtuigmaatschappij.  Per maatschappij gelden er immers andere voorwaarden.  Het is af te raden om dieren in het vliegtuig te sederen, zeker als zij niet mee in de passagiersruimte mogen.  Deze producten werken immers in op de bloedcirculatie en kan tot hogere kans op sterfte leiden.

Meer
dierenweetjes