Wij werken enkel op afspraak
Overgewicht bij je kat
overgewicht kat

Steeds meer katten hebben last van overgewicht. Bij een hogere leeftijd van uw kat neemt het energie verbruik af. Een senior verbruik veel minder voer dan een kitten in de groei. Ook door sterilisatie en castratie verbruikt het lichaam minder energie. Daarom wordt ook aangeraden na de castratie of sterilisatie van de kat, 20-25% minder voeding te geven vanaf 1 jaar leeftijd.
De lichaamsconditie van een volwassen kat bepaalt immers in grote mate de kwaliteit van het leven. De lichaamsconditie van de kat hangt voornamelijk af van de hoeveelheid voeding dat de kat opneemt. Daarnaast speelt de hoeveelheid beweging ook een grote rol.
Overgewicht is niet zonder risico’s, bij katten bestaat een duidelijke correlatie tussen overgewicht en suikerziekte, blaasgruis en arthrose. Daarnaast zijn er risico’s op andere aandoeningen zoals hart- en  ademhalingsstoornissen, pancreasontsteking, leververvetting, kanker.  Er bestaat ook een verhoogd risico bij verdovingen.


Symptomen van overgewicht

Overgewicht kan verschillende symptomen met zich meebrengen:
•    Niet meer kunnen voelen van de ribben
•    Verlies van taille
•    Ophoping van buik- en rugvet
•    Meer moeite met beweging en/of opstaan
•    Verminderd uithoudingsvermogen
•    Versnelde ademhaling en/of moeite met warmte regulatie
•    Slechte huid en vachtconditie

Diagnose

De symptomen van overgewicht kunnen ook voorkomen bij andere ziektebeelden. Neem daarom contact op met uw dierenarts om een juiste diagnose te stellen. Naar aanleiding van de diagnose kan een passend dieet programma worden opgestart.

Behandeling

Gewichtsafname kan alleen worden bereikt door een verminderde voedingsopname in combinatie met meer beweging. Daarentegen kan een te snelle gewichtsafname door een verminderde opname van voeding nadelige gevolgen hebben. Door een te snelle afname van gewicht verliest de kat veel spiermassa en kan er leververvetting optreden. Te langzaam gewichtsverlies geeft geen resultaat en werkt vaak demotiverend. Overleg daarom uitvoerig met uw dierenarts over het gewichtsafname programma en kom regelmatig op controle om de vorderingen te meten.  Het programma bestaat doorgaans uit een dieetvoeding (droog- of natvoer) in combinatie met regelmatige gewichtscontrole, waarbij de hoeveelheid voeding die u geeft wordt geoptimaliseerd. Vandaar het belang van deze controles alsook de blijvende noodzaak tot stimulatie en motivatie.

Tips om de kat extra beweging te geven

  • Gebruik speelgoed zoals een laserlampje, een koordje of een balletje waar de kat mee kan spelen
  • Verstop het voedsel zodat de kat er naar moet zoeken.  Er bestaan zelfs speeltjes om droogvoeding in te verstoppen.  Schotel het niet kant en klaar voor op een schoteltje.
  • Moedig uw kat aan om mee te lopen als u door het huis loopt
  • Geef indien mogelijk uw kat de gelegenheid om naar buiten te gaan
  • Ga met de poes wandelen

Gewicht onder controle houden

Wanneer de kat eenmaal zijn streefgewicht bereikt heeft, is het belangrijk om deze te behouden en te controleren. Op de verpakking van de voeding die u geeft, staat de dagelijkse voedingsbehoefte –uitgedrukt in gram – vermeld per gewicht van de kat. Dit gaat over het ideaal gewicht van de kat, dus NIET het huidige gewicht! Geef de kat niet meer dan dat. Wanneer de kat gecastreerd of gesteriliseerd is, geef dan zelfs 20-25% minder voeding dan de richtlijn aangeeft. Wanneer de kat aan het einde van de dag zijn bakje niet leeg heeft, maakt u zich dan niet druk en dwing de kat niet om meer te eten. Vul het bakje dan de volgende dag aan tot de richtlijn.
Er bestaan ook preventieve voedingen die zorgen dat er na een castratie of sterilisatie geen plotse gewichtstoename volgt, omdat deze voedingen een groter verzadigingsgevoel geven.  Informeer naar deze preventieve voedingen bij uw dierenarts. 

Meer
dierenweetjes