Wij werken enkel op afspraak
Virale aandoeningen bij honden en bescherming
vaccinaties

Welke virale aandoeningen bestaan er en hoe kan ik mijn hond ertegen beschermen?

Een vaccinatie is een bescherming tegen virale of bacteriële aandoeningen die we verder zullen bespreken. Afhankelijk van de levenswijze worden vaccinaties geadviseerd. Een puppy enting wordt reeds op 6 weken gezet, daarna zijn herhalingsinentingen noodzakelijk. Elk jaar wordt het vaccin terug geprikt opdat de bescherming wordt doorgezet. Enkel gezonde dieren kunnen worden ingeënt. Na een inenting kan de hond slaperig zijn en eventueel een pijnlijke plek hebben of een bultje. Zeer zeldzaam worden allergische reacties waargenomen. Hierbij ontstaan kort na de vaccinatie, urticaria (kleine bultjes meestal ter hoogte van de kop). Indien u dat zou opmerken, dient u steeds uw dierenarts te contacteren, zodat er een prik tegen de allergische reacties kan worden gegeven.

Bij honden kunnen gevaarlijke (ook dodelijke) ziekten onder controle worden gehouden met vaccinaties.

Hondenziekte = de ziekte van Carré
Mogelijke symptomen: oog- en neusuitvloei, koorts, hoest, diarree, zenuwaandoeningen.

Besmettelijke leverziekte = infectieuze hepatitis
Mogelijke symptomen: acute ziekte met korts, ooguitvloei, vergrote lever, bloeduitstortingen, ademhalingsproblemen.

Katteziekte = parvovirose
Mogelijke symptomen: maag- en darmstoornissen met braken, diarree, anorexie en koorts. Ook de hartspier kan worden aangetast. Vaak en dodelijke aandoening waarbij slechts een klein percentage mits intensieve en langdurige zorgen kan worden gered.

Ratteziekte = leptospirose = ziekte van Weill
De bacterie wordt verspreid via urine van knaagdieren en blijft actief in waterig midden. 
Mogelijke symptomen: algemeen ziek, suf, koorts, braken, diarree, geelzucht, pijnlijke nieren. Het is een zoönotische aandoening en dus ook besmettelijk voor de mens!

Hondsdolheid = rabiës = razernij
De besmetting treedt op door een beet van een dier bij een warmbloedig dier. Ook de mens is dus gevoelig aan de ziekte. Gedragsveranderingen (‘razernij’) zijn het gevolg vooraleer de ziekte fataal afloopt. 

Als u met het dier buiten Vlaanderen wenst te reizen, is de vaccinatie verplicht. Indien u buiten België reist is het bijhorend E.U. paspoort en identificatie verplicht. Deze dient tijdig te gebeuren (zie reisinformatie link reisinformatie) vooraleer u vertrekt. Voor E.U. landen op het vaste land bent u best dat u 1 maand op voorhand de prik laat zetten. Voor andere landen informeert u best een jaar voor vertrek.

Kennelhoest
Mogelijke symptomen: droge hoest, vaak gedurende drie weken. Een gecompliceerde vorm leidt tot een productieve vorm van hoest met longproblemen. Dit kan levensbedreigend zijn voor jonge pups. De vaccinatie is aangewezen of wordt gevraagd bij honden in kennels, hondenscholen en tentoonstellingen, omdat het virus zeer snel wordt overgedragen. De vaccinatie zorgt soms niet voor een volledige bescherming, maar zwakt de symptomen enorm af.

Meer
dierenweetjes